czwartek, 17 lutego 2011

Sernik z ciastem czekoladowym

Sernik z ciastem czekoladowym


Składniki ciasta:
4 łyżeczki kakao
2 i 1/3 szklanki mąki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru 
cukier waniliowy 
jajko
kostka masła
Składniki masy 
1 kg zmielonego sera
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
Sposób wykonania
Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 min do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. masło utrzeć z serem , dodać żółtka , ubite białka 
obie mąki , rodzynki i proszek do pieczenia.
Wszystko razem wymieszać.
Na tłuszczonąformę oprószyć mąką , połową ciasta wylepić spód i brzegi .
Nałożyć ser, na wierzch pokruszyć ciasto .
Włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 C . 
Piec godzinę 
Polecam go gorąco jest proste w przygotowaniu nie wymaga umiejętnośći cukiernika , a jego smak pycha 
po prostu rozpływa się w ustach . 
Ciasto schodzi jak ciepłe bułeczki na wszystkich uroczystościach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz