Ciasto pomarańczowo-czekoladowe na bazie czekolady do fontann.
Autorem artykułu jest Światczekolad
Na wstępie musicie Państwo przygotować odpowiednie półprodukty, dzięki, którym wykonamy cały przepis.
Do wykonania ośmiu porcji ciasta musimy zakupić następujące składniki:
- 175g cukru pudru
- 175g masła albo tawrdej margaryny
- 3 rozkłócone jajka
- 175g przesianej mąki przennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe przesianego kakao w proszku
- 2 łyżki stołowe mleka
- 3 łyżki stołowe soku pomarańczowego
- skórka ztarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo do wykonania lukry, bedziemy potrzebowali:
- 175g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego
- odrobina stopionej czekolady do fontann
Wykonanie naszego ciasta rozpoczynamy od posmarowania cienko tłuszczem głęboką, okrągłą formę o średnicy około 20cm.
Następnie należy utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo z margaryną. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać. Całość ostrożnie połączyć z mąką.
Po tych czynnościach należy podzielić powstałą masę na pół. Do jednej połowy dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać, aż składniki całkowicie się połączą. Do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę.
Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać szpikulcem, aby powstał efekt marmurku. Całość należy piec w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 190 stopni celcjusza przez około 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotknięciu.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić całość w formie na kilka minut do ostygnięcia, potem przełożyć na metalową kratkę.
Na sam koniec przygotować lukier. Przesiać do miseczki cukier puder, Wlać tyle soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawić do zastygnięcia. Wyrysować linie ze stopionej czekolady do fontann, tak aby na wierzchu powstał ozdobny wzór.
Artykuł pochodzi z serwisu
http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz