środa, 16 lutego 2011

Rolada makowo-brzoskwiniowa


Rolada makowo-brzoskwiniowa 

Na ciasto
składniki :
2 szkl. mąki 
3 dek. świeżych drożdży
2 czubate lyzki cukru
1/2 szkl mleka
2 łyżki margaryny
1 jajko
otarta skórka z 1 cytryny
Na nadzienie 
składniki:
1 puszka brzoskwiń
25dek maku 
3 łyzki konfitury brzoskwiniowej
3 łyz grubo zmielonego cukru
Sposób wykonania
Wsypać mąkę do miski . Po środku zrobic zagłębienie wkruszyć drożdże,wlać połowę cukru wlać kilka łyzek podgrzanego mleka Rozmieszać z odrobina maki.
Dodać resztke  cukru i mleka,tluszcz jajko i otartą skórkę z cytryny
Rozgnieśc wszystko na jednolita masę . Odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na mniej więcej 30 minut.
Odsączyć brzoskwinie pokroic na kawałki , ponownie rozgnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie .
Posmarować cięką warstwą mąku i rozłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń  zwinać ciasto.
Formę posmarować tłuszczemi posypać mąką . Włożyć ciasto  pozostawić jeszcze na 20 min żeby wyrosło  .Następnie naciąć z długosci na głębokość 1 cm
Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 C .
 kiedy ciasto wystygnie posmarować podgrzaną i przetartą przez sito komfiturą brzoskwiniową posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz