środa, 2 lutego 2011

Tort Urodzinowy


Tort Urodzinowy

Autorem artykułu jest Grzegorz Starbałahttp://kuchnia-swiata.blogspot.com/

Tort urodzinowy  zrobiony własnymi rękami zawsze sprawia ogromną radość . Dużo razy próbowałem  zrobić dobry Tort, aż w końcu sie udało i przepis jest naprawdę prosty. Czas przygotowania to około 1 godzinki. Łatwe i smakowite polecam.


* Biszkopt
* 7 jajek
* 7 łyżek gorącej wody
* 7  czubatych łyżek cukru kryształu
* 1 paczka cukru waniliowego -16 gram
* 7 łyżek mąki pszenej ( mżnadodać 5 łyżek mąki pszenej i ,2 łyżki mąki zimniaczanej , lub tylko samą pszeną)
* zapach śmietankowy  - parę kropli
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DoDaTkOwO nA kReM i OzDoBy
* 3 torebki gotowych kremów do tortu firmy (Gellwe) - gotowe w 5 minut  każdy inny smak : czekoladowy , toffi , waniliowy lub inne...
* wiórki kokosowe 10dag + 1 łyżka cukru kryształu - do posypania wierzchu i boków tortu
* 1 paczka czekoladowych ziarenek kawy
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT : upiec biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy piecze go inaczej a ja podam mój). W standardowej tortownicy o średnicy 26cm - ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodać stopniowo wodę, pszeną mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać wszystko w jedną stronę od spodu do góry, ruchem kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa, wlać na blachę. Zanim jeszcze wleję ciasto na blachę wykładam ją papierem śniadaniowym - boków niczym nie wykładam ani niczym nie smaruję. Biszkopt najlepiej piec dzień wcześniej, w temperaturze 180 C przez 35 min na termoobiegu lub  grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza. Po upieczeniu najlepiej odwrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadł. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie  z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub długiego ostrego noża.
KREM : zrobić 3 kremy z  paczki według przepisu z opakowania.
SPORZĄDZENIE TORTU : na spodnią cześć nałożyć  krem czekoladowy, wyrównać i nakryć drugą częścią biszkoptu, na wierzch wyłożyć krem toffi i przykryć 3 częścią  biszkoptu  i wyłożyć na nią  krem waniliowy, wyrównać. Tym samym kremem waniliowym posmarować boki tortu. Uprażyć na wolnym ogniu 10dag wiórków kokosowych z 1 łyżeczką cukru kryształu, by posypać  nimi boki i wierzch tortu. Na wierzchu ozdobić tort czekoladowymi ziarenkiami kawy (według własnego uznania). Wierzch tortu można ozdobić pozotałym kremem, zamiast wiórkami lub owocami (według uznania). Tort wstawić do lodówki na parę godzin .
Artykuł pochodzi z serwisu 
http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz