Nadziewane Pomidory
Autorem artykułu jest Alina Semkowska
Pomidory w naturze rosną w Ameryce Południowej, gdzie uprawiane były już osiem tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki sprowadzono je do Europy. Nazwano je wówczas jabłkami złota.
Pomidory początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Jeszcze w XVII wieku francuski ogrodnik Oliver de Serre twierdził, że są one niejadalne. Powszechna też była opinia, że od ich zapachu dostaje się mdłości. W XIX wieku pomidory odgrywały już duże znaczenie spożywcze. W Polsce najpopularniejszy jest pomidor zwyczajny. Zawiera on m.in. witaminę C, E, B, PP, K, karoten, kwas jabłkowy i cytrynowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz kobalt
Pomidory nadziewane serem
Składniki:
- 8 pomidorów
- 50 g masła
- ¾ szklanki ostrego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- pieprz i sok cytrynowy do smaku
Przygotowanie
1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
2. Ser i masło zetrzeć. Dodać śmietanę, sok cytrynowy, pieprz. Wszystko ubić.
3. Ubitą masą napełnić pomidory.
4. Pomidory przykryć wcześniej odkrojonym czubkiem.
5. Przybrać gałązkami pietruszki, koprem lub oprószyć żółtym serem.
Pomidory nadziewane bakłażanami
Składniki:
- 8 pomidorów
- 4 bakłażany
- 2 cebule
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka tartej bułki
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
2. Bakłażany umyć, obciąć korzonki i zalać wrzątkiem. Następnie pokroić, podsmażyć i później drobno posiekać.
3. Cebule posiekać, podsmażyć, dodać do farszu.
4. Do nadzienia dodać roztarty czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.
5. Pomidory napełnić masą, posypać tartą bułką, pokropić olejem i zapiec w piecyku.
6. Podawać na gorąco lub zimno.
Artykuł pochodzi z serwisu "http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz