czwartek, 3 lutego 2011

Jabłka w waniliowym sosie


Jabłka w waniliowym sosie


Autorem artykułu jest Edyta Gącikowska

Porcja dla 4 osób: 189 kcal. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie i gotowanie : 25 minut. Bardzo smaczny deser po obiedzie, ktory bedzie smakował każdemu.

Składniki:

- 4 duże jabłka                                   
- szklanka mleka                                            
- 2 łyżki cukru, żółtko                                                 
- łyżeczka mąki ziemniaczanej                                  
- łyżka rodzynków                                          
- 3 łyżeczki dżemu                                                            
Przygotowanie:              
Jabłka umyć i wytrzeć do sucha . Wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 25 minut w 200st. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem posypać umytymi i osączonymi rodzynkami.   
Artykuł pochodzi z serwisu  
http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz