Ciasto z galaretką
składniki
7 jaj
20 dag cukru
15 dag maki tortowej
2 budynie smietankowe
1 lyzeczka proszku do pieczenia
KREM
1 1/4 kostki masła
3 jaja ( żółtka) z białek piana
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szkl mleka
3 łyż żelatyny
2 galaretki malinowe
3 jaja ( żółtka) z białek piana
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szkl mleka
3 łyż żelatyny
2 galaretki malinowe
POLEWA
0,5 kost margaryny kasia
3 łyż kakao
2 łyż jogurtu naturalnego
PRZYRZĄDZENIE CIASTA
Żółtka oddzielić od białek i ubić na sztywną piane dodać cukier , żółtka ,mąkę .
Mieszając dodać budynie i łyżeczkę proszku do pieczenia . wszystko razem wymieszać i wylać na brytfannę. Piec w piekarniku przez 30 minut w tem. 210 st C.
Przyrządzenie Kremu
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami .
Mleko podgrzać dodać 3 łyż żelatyny rozmieszać wlać do kremu .
2 galaretki ugotować i pokroić w kostkę .
Biszkopt przekroić i przełożyć kremem wysypać galaretkę i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Margarynę roztopić dodać kakao i jogurt wymieszać i polać biszkopt .
Ciasto jest proste i pyszne . Życzę Smacznego !!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz