sobota, 29 stycznia 2011

TOFFI Z HERBATNIKAMI

Ciasto TOFFI Z HERBATNIKAMI



Składniki:
·                                 6 paczek herbatników zwykłych (lub krakersy)
·                                 1 litr mleka
·                                 1 cukier waniliowy
·                                 3/4 szkl. cukru
·                                 1 budyń śmietankowy bez cukru
·                                 1 szkl. mąki pszennej
·                                 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
·                                 1 jajko
·                                 1/2 l śmietanki 30%
·                                 3 łyżeczki żelatyny
·                                 kostka masła
·                                 10 dag płatków migdałowych
                    puszka mleka skondensowanego gotowego+masło do mleka



Etapy przygotowania


Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać obie mąki, budyń i jajko, roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlać roztrzepane jajko z mąką i ugotować budyń, przestudzić i zmiksować z masłem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, ubić śmietankę( można dodać trochę cukru pudru do smaku) i dodać żelatynę.
Zmiksować mleko skondensowane z masłem.
Przyrumienić na patelni płatki migdałowe.
Dno blaszki wyłożyc herbatnikami , na to masa budyniowa, herbatniki, masa toffi, herbatniki, bita śmietana. Posypać płatkami...
 Ciasto pychaaa!! Proponuje samemu się o tym przekonać!!
·   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz