Ciasto TOFFI Z HERBATNIKAMI
Składniki:
· 6 paczek herbatników zwykłych (lub krakersy)
· 1 litr mleka
· 1 cukier waniliowy
· 3/4 szkl. cukru
· 1 budyń śmietankowy bez cukru
· 1 szkl. mąki pszennej
· 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 jajko
· 1/2 l śmietanki 30%
· 3 łyżeczki żelatyny
· kostka masła
· 10 dag płatków migdałowych
puszka mleka skondensowanego gotowego+masło do mleka
Etapy przygotowania
Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać obie mąki, budyń i jajko, roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlać roztrzepane jajko z mąką i ugotować budyń, przestudzić i zmiksować z masłem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, ubić śmietankę( można dodać trochę cukru pudru do smaku) i dodać żelatynę.
Zmiksować mleko skondensowane z masłem.
Przyrumienić na patelni płatki migdałowe.
Dno blaszki wyłożyc herbatnikami , na to masa budyniowa, herbatniki, masa toffi, herbatniki, bita śmietana. Posypać płatkami...
Ciasto pychaaa!! Proponuje samemu się o tym przekonać!!
·
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz